W naszym przedszkolu staramy się zapewnić wychowankom jak najlepsze warunki sprzyjające prawidłowemu rozwojowi, zdobywaniu wiedzy i umiejętności oraz budowaniu systemu wartości i prawidłowych postaw moralno-społecznych.
Oferujemy trzy posiłki dziennie, tj.
- śniadanie
- obiadek dwudaniowy
- podwieczorek
Przedszkole posiada 5 dużych, kolorowych sal zabaw dla oddziałów, do których uczęszczają dzieci w wieku od 3 do 6 lat.
ZAJĘCIA DODATKOWE :
- Język angielski
2x w tyg. 30 min
- zajęcia rytmiczno–umuzykalniające:
2 x w tyg. 30 min. - katecheza:
2 x w tyg. 30 min dla 5 i 6 latków - zajęcia wyrównawcze wg. Potrzeb dla dzieci
Praca wychowawczo – dydaktyczna i opiekuńcza prowadzona jest w oparciu o:
- Podstawę programową wychowania przedszkolnego dla przedszkoli
- Roczny Plan pracy Przedszkola
- Program wychowania przedszkolnego: Od przedszkolaka do pierwszak
- Program nauki języka angielskiego
- Programy Edukacyjne wg. Realizowane wg. potrzeb
- Program działań adaptacyjnych dla dzieci najmłodszych
- Program profilaktyki logopedycznej dla najmłodszych
- Zagadnienia programu edukacji matematycznej E. Gruszczyk –Kolczyńskiej i Ewy Zielińskiej Dziecięca matematyka. Edukacja matematyczna dzieci w domu, w przedszkolu i szkole
- Metody aktywizujące twórcze myślenie i działalność dzieci, doskonalące umiejętność rozwiązywania problemu
- Miesięczne plany pracy poszczególny oddziałów
Żywienie dzieci:
Nasze przedszkole posiada własną kuchnię prowadzoną przez Panią Bogusię ( szefową kuchni), Ppanią Anię i Agatkę pod czujnym okiem Pani Ewelinki, które posiadają wykształcenie gastronomiczne i dietetyczne.
Dbamy o to, aby dostarczać dzieciom wyłącznie zdrowe posiłki odpowiednio zbilansowane pod względem kalorycznym i zawierały wartości odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu dziecka. Uważamy, że zdrowe żywienie jest podstawą właściwego rozwoju fizycznego, intelektualnego i emocjonalnego dziecka. Korzystamy z jak najszerszej gamy naturalnych, nieprzetworzonych produktów. Wprowadzamy do diety dzieci produkty pełnoziarniste i posiadające maksymalną ilość składników odżywczych (minerałów, witamin). Nie używamy przypraw zawierających polepszacze smaku, takich jak glutaminian sodu. Potrawy doprawiamy ziołami i niewielką ilością soli. Zupy gotujemy na mięsie indyczym oraz na kurczaku z dużą ilością świeżych warzyw lub na wywarach tylko jarzynowych. Stawiamy na sezonowość, świeże produkty, naturalny smak. Dzieci popijają posiłki kompotami, herbatami ziołowymi i owocowymi. Wiemy, że wyrobione dobre nawyki żywieniowe będą owocowały na całe życie.